22.02.11: Grunderwerbsteuer i Tyskland stiger

Grunderwerbsteuer har i mange år i hele Tyskland været på 3,5 % af salgssummen. Men nogle af de 16 forbundslande har allerede indført forhøjelser og andre har planer. ”Så muligvis kan det betale sig at planlægge en overdragelse af fast ejendom i Tyskland i god tid” siger Dr. Lars Eriksen fra Danrevision Gruppen.

 

Hvornår er Grunderwerbsteuer forfalden ?

Grunderwerbsteuer forfalder på det tidspunkt, kontrakten sluttes ved notaren og ikke først, når grunden overdrages i den tyske tingbog. ”Det tyske selskabsregister og dermed Finanzamt bliver orienteret via kontrolmeddelelser. Det sker ved indberetning direkte fra notaren. Desuden konstateres retsforholdene ang. selskaber bl.a. via selskabets protokoller. ”Så navnlig danske selskaber skal ikke tro, at Finanzamt ikke bliver orienteret”, fortsætter Dr. Lars Eriksen,  ”der er nemlig indbygget en bremse i systemet, der forhindrer overdragelse uden at betale. Den nye ejermand kan nemlig først tinglyses i den tyske tingbog, når pengene er betalt til Finanzamt.”

 

Hvad er skattepligtigt?

Højden på skatten beregnes af den aftalte salgspris for hus og grund. Den, der køber fra fremmede kan normalt ikke undgå Grunderwerbsteuer. Dog er det muligt først at købe grunden uden hus (= Grunderwerbsteuer) og derpå give husbyggeriet i ordre uden Grunderwerbsteuer. Dog må der ikke foreligge en ”enhedsforretning”, der muligvis vil gøre hele processen skattepligtig.

 

 

Forbundsland Gælder fra Grundsteuersatz
Generelt i Tyskland 3,5 %
Berlin 1.1.2007 4,5 %
Hamborg 1.1.2009 4,5 %
Sachsen-Anhalt 1.4.2010 4,5 %
Saarland 1.1.2011 4,0 %
Niedersachsen 1.1.2011 4,5 %
Bremen 1.1.2011 4,5 %
Brandenburg 1.1.2011 5,0 %
Schleswig-Holstein 1.1.2012 5,0 %

 

 

 

Planer:

Andre forbundslande har planer om forhøjelse. Planerne er dog endnu ikke offentliggjort eller fremsat lovforslag herom i en af landdagene.

 

Danrevision-Gruppen er gerne behjælpelig ved skattespørgsmål vedrørende skat på fast ejendom i Tyskland.

 

DanRevision Gruppe, 22.02.2011

Dr. Lars Eriksen

Mail: lars.eriksen(at)danrevision.com

Dr. Lars Eriksen

Dr. Lars Eriksen

 

← zurück