Gør Tyskland til dit hjemsted – NU!

Og hvorfor lige det?

Danmark er et lille land og danskerne har altid været meget fleksible med hensyn til at rejse til udlandet. Købmandsfolk, håndværkere eller investorer tager der hen, hvor arbejdet er. I den senere tid fornemmer man, at Danmark måske er blevet en lille smule mæt.

Danskerne har inden for meget kort tid tjent mange penge og de har en levestandard, som ligger i spidsen i Europa. Men finanskrisen har trukket os alle ned på jorden igen. Og som sagt er Danmark et lille land. Godt nok har Danmark efter krisen fået medvind igen, men der vil komme en tid, hvor danske virksomheder ikke kan komme af med deres ydelser, ideer og produkter på det danske marked længere. Så er man nødt til at se sig lidt omkring. Sverige, Norge – måske og hvad med Storbritannien? Der er mange muligheder.

”Det, vi kan konstatere”, siger Thorsten Manewald fra DanRevision-Gruppen, ”er at mange danske virksomheder igen begynder at interessere sig for det tyske marked”.

Tyskland er et stort marked, et land med en befolkning på mere end 82 mio. mennesker, i 2010 med en økonomisk vækst på ca. 3,7 % og en lige så store vækstprognose for året 2011.

Hvor indstillingen i går var „Geiz ist Geil“ – altså kun at købe billige tilbudsvarer -, begynder tyskerne langsomt at ændre sig med hensyn til smag, design, og indretning væk fra det såk. „ Gelsenkirchener Barock“. Alt skal være smart og ikke længere kun kedeligt og funktionelt.

Det der har været statussymbol igennem mange årtier i Tyskland, BILEN, er ikke mere det kæreste barn, og især de yngre begynder at bruge pengene til en bedre livsstil.

Og her kommer de danske virksomheder på banen. Danske produkter er smarte, har et super design, er gennemprøvet i mange år og er i hvert tilfælde ikke kedelige.

Design og tjenesteydelser er noget, danskerne er gode til. I Danmark er man meget serviceorienteret og det kan man i Tyskland godt lære en del af.

Der er stadigvæk én ting som tyskerne er lidt gammeldags med: „hvad man ikke kender, det spiser man ikke“ og når man handler, så helst med et tysk selskab. ”Det er noget, der kan ordnes”, siger Thorsten Manewald, ”og jeg kan bekræfte at danske virksomhedsledere nærmest alle er dygtige forretningsfolk, og at danskerne i Tyskland bliver anset for et venligt folkeslag, meget hyggeligt, men med en barsk humor”. Næsten alle i Tyskland og specielt i de nye forbundslande kender filmene om Olsenbanden”.

Husk, der er trods alt en stor forskel mellem Danmark og Tyskland hvad angår kultur, juridiske formaliteter og andre krav, men dette kan løses med en god forberedelse og rådgivning samt en kombination af danske og tyske medarbejdere.

”Vi har klienter som kalder Tyskland for et lavt lønsland”, siger Thorsten Manewald, ”det er nok et nummer for stærkt, men dog er det i Tyskland nemt at finde motiveret og uddannet personale, og det man kalder mindsteløn i Danmark er faktisk en god løn i Tyskland”.

Etableringen af en virksomhed, hvor der skaffes arbejdspladser, hvor der investeres i produktion osv. bliver delvist støttet af staten eller forbundslandene med billigere lån, tilskud, støtteprogrammer m.m. Her er der regionale og overregionale institutioner, der kan hjælpe.

Alt i alt er der for tiden en slags „pionerstemning“ i Tyskland, ikke så stærkt som efter krigen, men dog forventer man at væksten fortsat vil stige.

Lokomotivet tager fart på – langsomt, men det tyske lokomotiv er jo også lidt større og tungere end det danske.

Og hvorfor skal en dansk virksomhed ikke være med fra starten, etablere sig i Tyskland og tjene med i opsvinget.

Gør derfor Tyskland til dit hjemmested, NU!

Die Steuerberater – DanRevision-Gruppe, 31.05.2011

Thorsten Manewald

 

Kontakt:

Telefon: 0049 (0)4608 90 29 0

Mail: thorsten.manewald(at)danrevision.com

← zurück